Zo’n 10 jaar geleden zag ik een documentaire die mijn leven veranderde. Op 16-jarige leeftijd stopte ik met het eten van vlees en vis. Ik werd dus in principe vegetariër, toen nog helemaal niet populair. Ik zag een kort stukje van de documentaire ‘meet your meat’ en wist meteen hier wil ik meer over weten. Een documentaire is vaak erg krachtig en zet je aan het denken. Ik wil jullie beeld verruimen en deel mijn persoonlijke top 5 documentaires die je moet zien. Nee, niet alleen over de vleesindustrie ;-).

– An inconvenient truth

Thema: natuur – redt de planeet – opwarming van de aarde
Release: 2006

Een documentaire waarbij ze Al Gore (vroegere Vice President van Amerika) volgen op de route van zijn campagne om mensen in te lichten over de opwarming van de aarde. Deze documentaire heeft mij wakker geschud over wat we nu eigenlijk met de aarde aan het doen zijn en hoe iedereen (ook jij) hieraan bijdraagt. De eerste keer dat ik deze zag, was tijdens een les biologie. Ik heb hem herhaaldelijk terug gekeken en er zit nog steeds veel waarheid in. Zeker nu met alle heisa rond het ‘Paris Agreement’ en Trump.

– Cowspiracy

Thema: voedselindustrie – dierenleed – milieu gerelateerde problemen
Release: 2014

Er zijn meerdere documentaires over de voedselindustrie en hoe fout die wel niet is. De meeste zijn overladen met schokkende beelden, zoals bijvoorbeeld Earthlings (zie volgende). Cowspiracy is anders en kijkt veel prettiger. Het geeft veel informatie over zaken waar we dagdagelijks mee te maken hebben, maar nooit bij stilstaan. Wil je graag een documentaire zien over hoe jouw voedsel geproduceerd wordt zonder te veel enge beelden? Cowspiracy is een goede start.

– Earthlings

thema: natuur – dieren – mensen
Release: 2005

Ik keek deze documentaire op aanraden van verschillende blogs. Ik heb al meerdere films gezien over hoe wij mensen dieren zwaar mishandelen. Earthlings gaat over al het leven op aarde: de natuur, de mens en de dieren. Deze film is absoluut niet voor beginners of gevoelige ogen. Ik heb tranen met tuiten gehuild en nachtenlang wakker gelegen. Dat zegt veel, want ik slaap enorm graag! Je ziet hoe straathonden worden gedood zonder boe of ba, hoe olifanten schreeuwen in circussen of hoe de hele oceaan wordt leeggevist. Na het kijken van zo’n heftige documentaire bestaat de kans dat je op slag vegan wordt. Ik probeer het vaak, maar blijf toch bij het vegetarisch zijn. Althans voor nu, ooit ga ik het wel serieus proberen (zie life goals).

– Blackfish

Thema: dierenparken – Seaworld
Release: 2013

Ik kan niet goed begrijpen dat mensen naar dierenparken gaan waar ze orka’s, dolfijnen en andere grote zeedieren opsluiten en kunstjes laten doen. Een dier in het wild doet geen kunstjes. Ik moet toegeven dat ik er als kind en als tiener schuldig aan was. 3 jaar geleden ging ik nog ‘zwemmen’ met dolfijnen. Ik had zo’n medelijden met de dieren in hun te kleine bassin dat ik die dag beslist heb om nooit nog naar een dierenpark of zoo te gaan. Helaas gaan scholen nog steeds op daguitstap naar de zoo of een waterpark. Er komt een dag dat ik hiervoor een petitie start! Terug naar blackfish! Dit is een verhaal van een orka die opgesloten zit in een park van seaworld. Tilikum doodt 3 mensen, omdat orka’s niet gemaakt zijn om in een bassin te houden als huisdier. Kijk alsjeblieft deze documentaire en ga niet naar een zoo of waterpark!

– Going Clear – Scientology

Thema: Godsdienst – geloven – psychologie
Release: 2015

Deze documentaire keek ik pas, omdat ik interesse heb in wat mensen drijft om anderen te volgen. In Going Clear leggen ze het ontstaan van Scientology uit en hoe deze tot op de dag van vandaag opereert. Het idee dat één man zijn eigen geloof heeft kunnen opstarten verbaast me nog steeds. Scientology is officieel erkend als een geloof en heeft hierdoor veel bescherming. Heb jij interesse in psychologie en het gedrag van mensen? Kijk dan zeker deze hallucinante documentaire.

Deel dit bericht om anderen te inspireren of om er later terug naar te kijken! 

documentaires die je moet zien

Delen is lief
Share