Het nieuwe jaar is weer van start gegaan en op nummer 1 bij onze goede voornemens staat steevast een goede gezondheid. Zo’n algemeen doel is moeilijk meetbaar. Wanneer weet je of je een gezonde levensstijl hebt? Daarom heb ik voor jou mijn 7 tips voor een gezondere levensstijl opgeschreven. Iedereen wil toch gezonder leven, maar hoe doe je dat nu precies?

Probeer deze 7 kleine acties en kijk hoe je levensstijl veranderd. Kies er een uit en hou deze minstens 28 dagen vol. Na ongeveer een maand wordt deze actie een onderdeel van je dagelijkse routine. Je kan er uiteraard zoveel uitkiezen als je wil, maar als je klein begint is het makkelijker vol te houden.

#1 Drink elke ochtend een groot glas water

Wist je dat ons lichaam uit meer dan 60 procent water bestaat? Tijdens je slaap verbruik je heel veel van je waterreserve. Voel jij je ’s morgens vaak nog moe of niet volledig uitgeslapen? Je lichaam schreeuwt om water! Zet daarom ’s avonds voor je gaat slapen al een groot glas water naast je bed. Op die manier is het eerste wat jij doet als je wakker wordt een glas water drinken. Wedden dat je meer energie hebt en meteen fris aan je dag kan beginnen?

#2 Stretch elke ochtend en avond

Je spieren werken dag en nacht en worden vaak gebruikt in dezelfde bewegingen. Veel mensen kampen daarom met chronische rugpijn, hoofdpijn of andere problemen. Vaak ligt de oorzaak in te weinig lichaamsbeweging. Ik zeg daarom niet om elke dag een uur te gaan sporten, maar om met kleine stapjes te beginnen. Elke ochtend bij het opstaan een paar stretchoefeningen in bed. Ik begin mijn dag steevast met 15 minuten yoga in bed. Voor het slapen gaan zal ik ook altijd even mijn rug en schouders ontlasten en mijn polsen en enkels los maken. Dit proces neemt minder dan 20 minuten van je dag in beslag, maar je lichaam zal je dankbaar zijn.

# 3 Zoek naar gelegenheden om te wandelen

manieren levensstijl

We zitten meer dan de helft van onze dag. We zitten aan een bureau te werken, we kijken tv, we slapen, we gaan met de auto naar het werk, … Ons lichaam krijgt doorgaans niet genoeg beweging in een dag. Zoek daarom naar gelegenheden om te wandelen. Wandel naar de bakker op zondag, parkeer je auto 2 straten verder dan je werk, wandel naar de supermarkt, wandel wat meer op het werk, spreek met vrienden af om te gaan wandelen in het weekend. Er zijn zoveel mogelijkheden om meer wandelingen te maken in je dag. Je hoeft niet meteen 10.000 stappen op een dag te zetten. Je zal merken dat hoe meer je wandelt, hoe meer je wil wandelen.

#4 Maak 70% van je maaltijden thuis

Zelf ben ik altijd onderweg en eet ik heel vaak buiten de deur, maar als ik de kans krijg om thuis te eten dan grijp ik die ook. Het eten wat je zelf maakt bevat veel minder vetten dan als je op restaurant gaat. Met de rijzende trend van leveringsdiensten is het ook veel makkelijker om eten bij je thuis te laten leveren. Toch raad ik je aan om zeker 4 keer per week zelf te koken. Maak het jezelf makkelijk en zorg dat je alle ingrediënten al in huis hebt. Een slaatje is op 10 minuten gemaakt, een pasta met veel groenten of een wrap. Maak eten waar je blij van wordt op die manier wordt het koken een feest.

#5 Laat jaarlijks bloed nemen

Ik doe dit al jaren en raad het iedereen. Laat elk jaar je bloed controleren op vitamines en mineralen. Vaak zijn kleine kwaaltjes te wijten aan een tekort aan vitaminen. We leven in een maatschappij waarbij ons lichaam meer vraagt dan het krijgt. Zorg dat je vraagt aan je huisarts om een uitgebreide test zodat je meer te weten komt over alle vitaminen in je lichaam. Op die manier kan je jouw eetgewoontes aanpassen aan wat je lichaam echt nodig heeft. Dit is zelf een groot werkpunt voor mezelf, want ik eet gewoon veel te graag.

#6 Dankbaarheidsdagboek

Als je constant maar doorgaat in je leven komt er een moment dat je jezelf gaat afvragen waar je mee bezig bent. Geloof mij, I have been there. Wat mij heel erg heeft doen inzien dat er zoveel dingen zijn om dankbaar voor te zijn is om ze elke dag op te schrijven. Elke avond voor ik ga schrijven schrijf ik minstens 5 dingen in mijn dagboek waar ik die dag dankbaar voor ben. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals het feit dat ik een zacht kussen heb om op te slapen tot de lekkere maaltijd die er voor mij gemaakt was. Het regelmatig herlezen van deze schrijfsels geven mij een gevoel van blijheid en dankbaarheid.

#7 Maak je los van je telefoon

Niet om de 5 minuten je telefoon checken of je e-mails lezen. Leg je telefoon weg en houd jezelf eraan om hem maar een paar keer per dag te bekijken. Probeer zeker ‘s morgens je telefoon niet te verbinden met internet zodat je gefocust met je dag kan beginnen. Probeer het checken van je social media te beperken. Ik weet dat het heel moeilijk is. Het is zelfs onderdeel van mijn job en toch probeer ik mijn Instagram en Facebook maar twee keer per dag te checken.

Welke tip ga jij uitproberen? Laat me weten hoe het ging op Facebook

Delen is lief
Share