Site Index
Email

Achter de schermen: het bedrog van social media

bedrog van social media

Achter de schermen: het bedrog van social media

Achter de schermen bij veel influencers en bloggers gaat het er heel anders aan toe dan dat wat ze jou op hun social media laten geloven.  Ik kan dit met 100% zekerheid zeggen, omdat het voor mij niet anders is. Je ziet mooie strandfoto’s, prachtig uitgestalde producten, lachende gezichten, maar dit is vaak maar een klein stukje van de realiteit. Achter de schermen van het bedrog van social media!

Social media is net zoals alle media een vorm van informatie delen. Op social media gaat het dan vaak over persoonlijke informatie: hobby, kinderen, status, voedsel, … De informatie die er gedeeld wordt is voor iedereen anders. Maar deel je altijd wel de volledige waarheid? Ikzelf ben hier vaak schuldig aan. Je zal op mijn hoofdaccount (@touristexclusive) vaak foto’s voorbij zien komen die in scene gezet zijn. Een gezellig etentje op restaurant bijvoorbeeld speelt zich vaak af voor of na opening van het restaurant waarbij ik geen honger heb of waarbij het eigenlijk al veel te laat is.

Een dansende foto in de straten van Arles (Frankrijk), terwijl ik door 100 muggen tegelijk wordt aangevallen. Maar lachen dat kan ik op commando. Misschien moet ik toch een carrière als actrice overwegen.

bedrog van social mediaJe zou eigenlijk elke foto als kunst moeten beschouwen. Iemand heeft zijn of haar tijd gespendeerd aan het creëren van de perfecte foto. Het is een toffe foto, maar slecht een klein fragment van het leven dat die persoon heeft. Buiten dat veel foto’s goed doordacht zijn, is er ook vaak sprake van Photoshop. De 5 meest algemeen gebruikte bewerkingen op Instagram: tanden zijn witter gemaakt, kleuren zijn versterkt, huid is lichter/donkerder gemaakt, lichaam is dunner gemaakt en de huid is ontdaan van alle oneffenheden.

Waarom kijken we dan allemaal zo op naar de YouTube sterren of Instagram babes? Wij, als mensen, vergelijken ons steeds met anderen uit onze omgeving. Door social media is onze omgeving alleen zo ruim geworden dat we ons nu met iedereen vergelijken.

bedrog van social media

Is dit gevaarlijk? Nee, zolang jij er bewust van bent dat de foto’s en video’s die er gedeeld worden op het internet slechts een klein fragment laten zien van die persoon. Alleen merk ik de laatste tijd dat steeds meer mensen (vooral tieners) het onderscheid niet meer maken met hun echte leven en het leven dat ze zien op social media. Ze willen net zo zijn als hun idool, alleen de foto van hun idool maar een fragment van 5 minuten. Wees er je van bewust dat alles wat je ziet daarom niet de dagdagelijkse realiteit is.

Het leven bestaat niet alleen uit hoogtepunten, maar ook uit dieptepunten. Zorg voor een balans in jouw leven en geloof niet alles wat je ziet op social media. Iedereen heeft mooie en minder mooie kanten.

Delen is lief
Share
10 Comments
 • Daphne
  Posted at 08:24h, 02 April Reply

  Wat een goed stuk heb je geschreven Stephanie. Ik merk het zelf ook. Stiekem vraag ik me ook wel af óf je het wel anders moet en wil doen…

 • Miriam
  Posted at 20:09h, 01 April Reply

  Tof dat je hier open en eerlijk over schrijft. Niet iedereen zal hierbij stilstaan. Vooral jonge meiden niet denk ik.

 • Neeltje | Thoughts in Style
  Posted at 19:58h, 01 April Reply

  Dit is inderdaad zo waar. Op een of andere manier wil je altijd de beste momenten laten zien, terwijl het leven inderdaad ook dieptepunten heeft. Mooi geschreven!

 • Nicole de Witte
  Posted at 17:41h, 01 April Reply

  Haha, dit is zo waar. Iedereen wil natuurlijk het beste laten zien en het mooiste op de foto staan. Soms zie je ook weleens iemand iets posten waarop ze juist iets minder moois van zichzelf o.i.d laten zien. Dat is pas sterk en knap eigenlijk!

  • Stephanie
   Posted at 03:40h, 02 April Reply

   Dank je wel Nicole voor je reactie! Ik vind het inderdaad ook moedig als er net eens een foto tussen zit die niet zo gepolijst is! Ik ben ook een voorstander van sterke verhalen achter je foto’s!

 • Tiffany
  Posted at 12:43h, 01 April Reply

  Ik geniet als blogger ook vaak van de ‘perfecte’ Instagram foto’s van anderen. Maar weet gelukkig ook wel dat het er waarschijnlijk behind the scenes niet zo glamorous uitzag. Zelf heb ik ook eens mee gemaakt dat je wel tientallen foto’s in scene wilt zetten, maar er van de velen altijd maar een paar echt “perfect” uit komen haha

 • Fenne
  Posted at 11:18h, 01 April Reply

  Ik kan als fotograaf enorm genieten van knappe foto’s maar vergelijk mijn leven eigenlijk zelden met dat van een ander. Ik doe hoogstens wat inspiratie op. En natuurlijk deel ik ook enkel wat ik denk dat relevant is maar neplachen enzo is niet zo mijn ding – maar ik kom dan ook zelden met mijn kop in beeld 😊

  • Stephanie
   Posted at 11:25h, 01 April Reply

   Hé Fenne! Dank je voor je eerlijke reactie! Het is leuk om te horen dat je goed weet wat je doet met social media en dat je als fotograaf wel foto’s apprecieert.

   Ik zie het als advertenties of reclame. Modellen doen ook niet elke shoot even graag of elk uur van de shoot ;-).

 • Emma
  Posted at 11:05h, 01 April Reply

  Helemaal waar dit. Er gaan honderden foto’s overheen tot de perfecte foto gemaakt is en fotoshop is de grootste vriend van ze/ons. Hopelijk laat je artikel dit ook aan de meiden inzien die wel denken dat het de waarheid is en dat hun leven perfect is.

  • Stephanie
   Posted at 11:17h, 01 April Reply

   Dank je wel voor je open reactie Emma! Ik hoop ook dat dit bericht mensen laat inzien dat het Instagram leven niet het echte leven is. Als leerkracht hebben kinderen mij heel vaak de vraag gesteld hoe het is om ‘beroemd’ te zijn op Instagram. Mijn antwoord was altijd tweeledig en ik probeer elke dag te laten zien dat niemand perfect is!

Post A Comment