Achter de schermen bij veel influencers en bloggers gaat het er heel anders aan toe dan dat wat ze jou op hun social media laten geloven.  Ik kan dit met 100% zekerheid zeggen, omdat het voor mij niet anders is. Je ziet mooie strandfoto’s, prachtig uitgestalde producten, lachende gezichten, maar dit is vaak maar een klein stukje van de realiteit. Achter de schermen van het bedrog van social media!

Social media is net zoals alle media een vorm van informatie delen. Op social media gaat het dan vaak over persoonlijke informatie: hobby, kinderen, status, voedsel, … De informatie die er gedeeld wordt is voor iedereen anders. Maar deel je altijd wel de volledige waarheid? Ikzelf ben hier vaak schuldig aan. Je zal op mijn hoofdaccount (@touristexclusive) vaak foto’s voorbij zien komen die in scene gezet zijn. Een gezellig etentje op restaurant bijvoorbeeld speelt zich vaak af voor of na opening van het restaurant waarbij ik geen honger heb of waarbij het eigenlijk al veel te laat is.

Een dansende foto in de straten van Arles (Frankrijk), terwijl ik door 100 muggen tegelijk wordt aangevallen. Maar lachen dat kan ik op commando. Misschien moet ik toch een carrière als actrice overwegen.

bedrog van social mediaJe zou eigenlijk elke foto als kunst moeten beschouwen. Iemand heeft zijn of haar tijd gespendeerd aan het creëren van de perfecte foto. Het is een toffe foto, maar slecht een klein fragment van het leven dat die persoon heeft. Buiten dat veel foto’s goed doordacht zijn, is er ook vaak sprake van Photoshop. De 5 meest algemeen gebruikte bewerkingen op Instagram: tanden zijn witter gemaakt, kleuren zijn versterkt, huid is lichter/donkerder gemaakt, lichaam is dunner gemaakt en de huid is ontdaan van alle oneffenheden.

Waarom kijken we dan allemaal zo op naar de YouTube sterren of Instagram babes? Wij, als mensen, vergelijken ons steeds met anderen uit onze omgeving. Door social media is onze omgeving alleen zo ruim geworden dat we ons nu met iedereen vergelijken.

bedrog van social media

Is dit gevaarlijk? Nee, zolang jij er bewust van bent dat de foto’s en video’s die er gedeeld worden op het internet slechts een klein fragment laten zien van die persoon. Alleen merk ik de laatste tijd dat steeds meer mensen (vooral tieners) het onderscheid niet meer maken met hun echte leven en het leven dat ze zien op social media. Ze willen net zo zijn als hun idool, alleen de foto van hun idool maar een fragment van 5 minuten. Wees er je van bewust dat alles wat je ziet daarom niet de dagdagelijkse realiteit is.

Het leven bestaat niet alleen uit hoogtepunten, maar ook uit dieptepunten. Zorg voor een balans in jouw leven en geloof niet alles wat je ziet op social media. Iedereen heeft mooie en minder mooie kanten.

Delen is lief
Share