Vraag jij je ook af waarom we soms bepaalde dingen doen? Wij als mens zijn een complex wezen, maar toch lijken we meer op elkaar dan we denken. Ik heb voor jullie 10 interessante feiten opgesomd over het menselijk gedrag. Ik wil hiermee niet verklaren dat iedereen zich zo gedraagt, maar dat deze feiten in verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar voren zijn gekomen.

# 1 Laag zelfvertrouwen versus vernedering

Personen met een laag gevoel van eigenwaarde hebben de neiging om anderen te vernederen. Deze vernederingen geven hen een gevoel van controle. Hierdoor voelen ze een korte rush van adrenaline. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen. Dit is maar van korte duur dus vaak wordt dit proces herhaald. Mensen geloven oprecht dat hun negatieve mening over anderen waarheidsgetrouw zijn en geen verband houden met hen en hun zelfvertrouwen. In feiten is het vernederen van anderen een manier om hun eigen gevoel van eigenwaarde te herstellen.

# 2 Vragen voor hulp versus confrontatie

Wil je graag iemand om hulp vragen doe dat persoonlijk. Het is veel moeilijker om ‘nee’ te zeggen als de persoon voor jou staat. Als je een vraag stelt via telefoon of email is het makkelijker voor de andere persoon om te weigeren. Zorg er ook voor dat de persoon waar je hulp aan vraagt er moeite voor moet doen. Op die manier heeft hij/zij het idee jou echt te kunnen helpen.

# 3 Bekeken worden versus beter gedrag

Wanneer mensen worden bekeken, gedragen ze zich beter. Zelfs de illusie van gadegeslagen te worden, werkt ook. Het was genoeg om een schilderij van menselijk ogen op te hangen in een self-service cafetaria, om meer mensen hun borden te laten opruimen. Daarom dat veel winkels ook beveilingscamera’s hebben hangen die eigenlijk niet werken. Het idee om bekeken te worden is vaak genoeg om beter gedrag te verkrijgen.

# 4 Uiterlijk versus geloofwaardigheid

Mensen die beschouwd worden als aantrekkelijk worden vaak sneller gelooft dan mensen die oprecht zijn. Als je in een discussie bent met iemand en een derde persoon wordt gevraagd een partij te kiezen, dan kiest die vaker voor de persoon die hij/zij het meest aantrekkelijk vindt. Uiterlijk speelt een belangrijke rol, zelfs tijdens de verkiezingen. Maturiteit en fysieke aantrekkelijkheid van de politici zijn onbewust belangrijk voor de stemmer. Daarom dat politici ook zoveel geld uitgeven aan een stylist.

# 5 Gelukkig zijn versus het geluk van anderen

De mate van gelukkig zijn is niet afhankelijk van hoeveel geld je hebt, zolang jij maar meer hebt dan de buren. Mensen vergelijken zichzelf voortdurend met anderen en zijn pas tevreden als ze meer hebben dan de ander. Het vergelijken stopt niet met geld. We vergelijken ons met anderen op gebied van uiterlijk, job, partner, vakantie, … Zolang we maar het gevoel hebben dat wij het beter doen, zijn we gelukkig.

# 6 complexiteit versus beslissing

Hoe complexer de beslissing is, hoe meer mensen de neiging hebben om dingen te laten zoals ze zijn. Als de winkel te veel keuze heeft en het moeilijk is om uit te maken welk product het beste is, dan is de kans groot dat je de winkel verlaat zonder aankoop. Des te meer keuzes, des te moeilijker de beslissing. Dit is voor mij erg van toepassing. Het verschil zit hem bij mij in de duurtijd van het proces. Des te meer keuzes, des te langer het proces. Als ik een ijsje ga eten heb ik liever dat er maar 5 smaken zijn in plaats van 20. Anders duurt het een paar minuten voor ik kan kiezen.

# 7 Uiterlijk versus je omgeving

Als personen voor een lange periode met elkaar samen leven, beginnen ze op elkaar te lijken. De conventionele wijsheid zegt dat dit komt door het eten van dezelfde voeding en de eetgewoonten – dit is een deel van de waarheid – maar er is meer dan dat.

Een groot deel van de overeenkomsten in looks is te wijten aan de simpele imitatie van gezichtsuitdrukkingen. Aangezien je meer en meer wordt afgestemd op elkaars gewoonten en maniertjes, ga je onbewust deze nabootsen. Denk maar aan een taal accent dat je overneemt als je lang op een nieuwe plaats vertoeft.

Welke feiten zijn er ook voor jou van toepassing? 

Delen is lief
Share