Disclaimer: dit is mijn persoonlijke mening

Er moet me iets van het hart. In wat voor een verzuurde samenleving leven wij tegenwoordig? De eerste schooldag is alweer gepasseerd en als ‘ex-leerkracht’ (kan je de leerkracht uit de persoon halen? Ik vind van niet) is dit een dag die nog steeds in mijn agenda aangeduid staat. Dit jaar viel onze eerste schooldag samen met het offerfeest voor moslims, een feestdag dus. Op scholen waar kinderen met het Islamitisch geloof zitten is het dus normaal dat er afwezigen zijn om dit feest samen met hun familie te vieren. Dit werd dan ook uitvoerig benadrukt in de Vlaamse media.

De school waar ik vroeger les gaf, kwam hierdoor in beeld. Op deze school is zeker 90% van de leerlingen Islamitisch. De titel van het artikel en de reportage ging als volgt: Slechts 1 op 10 leerlingen op eerste schooldag in Beringen door offerfeest: “Geen probleem”. Deze titel alleen al zorgden voor de nodige vragen en opmerkingen bij mij. Wat daarna bij mij naar boven kwam, heeft ervoor gezorgd dat ik dit artikel vol passie neerschreef. De hele comment pagina werd overschaduwd door haatreacties en racisme. Hierop volgen een aantal voorbeelden:

  • Als het bij echte Belgen zou zijn, gaan ze dreigen met het afnemen van het kindergeld en dergelijke. Een hoop achterbakse meelopers zijn het ja en niks meer dan een bende zonder kloten aan hun lijf.
  • En komen ze dan naar school met kerst als wij thuis zijn?
  • haha apenland, hier mag alles!

Ik stel mezelf dan altijd de vraag of we dit soort berichten ook over onszelf zouden goedkeuren? Stel je woont in het buitenland en je houdt jouw kinderen thuis op Pasen, Kerstmis, Allerheiligen, … want in het land waar jij woont is dit geen feestdag. Is dit dan ook zo’n schande? Ben jij dan ook uit op het geld van dat land, ben jij dan ook zo ‘slecht’ als jullie nu oordelen over anderen? Waarom is het Christelijke geloof volgens jullie superieur?

Volgens mij is de wereld niet meer in te delen in landen, culturen en geloven. In België alleen al zijn er 3 officiële talen en meerdere bestuursniveaus. Daarnaast behoren we ook nog eens tot Europa, wat wil zeggen dat er geen duidelijke landsgrenzen meer zijn. Verschillende culturen en geloven zijn officieel erkend en toch wordt dit niet publiekelijk aanvaard. Zelfs de Vlaamse media heeft duidelijk zijn vooroordelen.

offerfeest eerste schooldag

Op 1 januari 2016 telde België in totaal 11.267.910 inwoners. Daarvan hebben meer dan 1 miljoen inwoners een andere nationaliteit. De Fransen, Nederlanders, Italianen en Marokkanen staan in de top 5. We spreken dan over mensen met een andere nationaliteit, maar niet over de kinderen die geboren zijn in België, die opgroeien in België, die naar Belgische scholen gaan, maar waarvan de ouders een verschillende cultuur handteren dan die van België. Zijn deze kinderen/volwassenen dan minder Belg dan ons? Kunnen we nog wel omschrijven wat nu een ‘echte’ Belg is en wat dan wordt beschouwd als een ‘onechte’ belg?

Dit stereotiep denken is zo achterhaald. In plaats van elkaar van alles te verwijten zouden we beter eerst eens naar onszelf kijken. Ieder kind verdient het om een feestdag door te brengen met zijn of haar familie ongeacht of dit een erkende feestdag is of niet.

De wereld zou zoveel mooier zijn als we al die etiketjes achterwegen laten en elkaar met wederzijds respect behandelen. Deel jij ook deze mening? Dit bericht mag gedeeld worden om een dialoog aan te gaan.

Klik hier voor het originele artikel van Het Belang Van Limburg.

Delen is lief
Share